Encara que la festivitat és el 17 de gener, La Romana celebra la festivitat de sant Antoni Abat, Patró d’un dels barris més emblemàtics d’aquesta població, el cap de setmana més pròxim a aquesta data. És la festa més antiga del nostre municipi. Es troben textos en l’arxiu parroquial de Novelda en els quals apareix la festa del Sant en l’ermita de les Coves amb la celebració de carreres de cavalls ja a mitjan segle XVIII. Amb el temps, es va convertir en la festa de l’hivern de la localitat.

El divendres comença la celebració amb un sopar de convivència entre els veïns del Barri de les Coves i de La Romana. El dissabte se celebra un tradicional romiatge, en el qual es trasllada la imatge del Sant des de la seua ermita fins a la Parròquia de La Romana. Antigament, el Sant era portat per les dones casaderes del lloc. I a la nit, en el saló del Barri se celebra el tradicional ball.

Al matí següent se celebra la missa i la tradicional benedicció dels animals i els panets, que després són repartits entre els assistents. Durant els tres dies que duren les festes, divendres, dissabte i diumenge, és habitual degustar els tradicionals bunyols de Sant Antoni, acompanyats d’una bona mistela, menjar els típics gaspatxos i l’arròs amb conill i caragols i en el romiatge reposar forces amb les típiques coques d’oli.

– Ayto La Romana

Deixa un comentari