Noticias Cultura

Els ciutadans i ciutadanes valencians celebrem, a la manera d’altres pobles d’Europa, com els escocesos, una festa, un sopar, dedicat al nostre poeta nacional, Vicent Andrés Estellés (1924-1993) des de fa deu anys.

La nostra comarca es va afegir a la iniciativa, en què participen desenes de pobles i algún miler d’hòmens i dones, de Vinaròs a Guardamar, l’any 2014. La primera “Nit Estellés” tingué lloc a Petrer i, des de llavors, la celebrem itineràriament per la comarca: Novelda, Monòver… i enguany la Romana, a l’Ombria de l’Algaiat.

La celebració va ser iniciada per l’Ateneu Cultural Republicà de Petrer i Terres del Vinalopó-EV i s’hi han afegit diverses entitats culturals i cíviques.

Es tracta d’un senzill acte on, a través de l’evocació del poeta i la lectura del seus bells i commovedors poemes expressem de manera festiva, alegre i fraternal el nostre compromís amb el país, la llengua i la cultura.

A la rica i participada lectura li segueix un sopar de germanor per reafirmar aquell compromís que ens ensenyà el gran poeta: assumir la veu del poble i ser la veu del poble i ser per sempre poble.

Enguany, de nou, en les adustes terres del Vinalopó, sonaran el versos amables i nacionalment inequívocs d’Estellés. Veus, dolçaines, tabals i guitarres reeditaran de nou la Nit Estellés amb vocació de tradició identitària comarcal.

– Ayto La Romana